Oogst je eigen voedsel in Spijkenisse

Een educatief dagje weg op een boerderij niet ver van Spijkenisse!

Zou jij weleens in de schoenen (of laarzen) van een boer willen staan en willen ervaren hoe het is om groentes op het land te oogsten? Wil je weleens ruiken aan de oorsprong van ons voedsel? Hiervoor kun je terecht bij de Beleef het en Eet het boerderij van boer Martin, niet ver van Spijkenisse. Deze enthousiaste boer nodigt je uit om zelf het land op te gaan en gewassen zoals aardappelen, uien, wortelen, rode bieten (kroten) en spruitjes te komen oogsten. Dit kan van half augustus tot begin november. De groenten die je zelf geoogst hebt mag je ook nog eens voor € 0,70 per kilo mee naar huis nemen. Het avondeten is dus ook gelijk geregeld.

Naast het oogsten van groentes kun je ook kennismaken met de bijenkasten die we hebben staan! Kom dus naar Beleef het en Eet het voor een onvergetelijk dagje weg dichtbij Spijkenisse. En wist je dat we van veel ouders horen dat hun kinderen meer groente eten sinds ze bij de boerderij van Beleef het en Eet het zijn geweest? Reden genoeg om je laarzen aan te trekken en je richting boer Martin’s Beleef het en Eet het boerderij in de Hoeksche Waard te komen!

Van gewone boerderij naar activiteitenboerderij

Het verhaal achter Beleef het en Eet is zeker de moeite waard om te vertellen. Laten we even teruggaan naar 2014. Op een boerderij niet ver van Spijkenisse, teelde boer Martin al jaren sperziebonen voor de groothandel. Toen kwam de Ruslandboycot en mede daardoor kon hij die heerlijke boontjes niet meer kwijt. Wat doe je dan? Onderploegen maar, zei de afnemer. Maar daar wilde boer Martin niets van weten! Hij besloot een oproep op zijn Facebookpagina te posten. Iedereen die dat wilde was welkom om een kist sperziebonen bij hem komen plukken. En die post bleek een groot succes! Er kwamen heel wat gezinnen bonen plukken in zijn land. Vervolgens kreeg hij van vele van hen bedankjes achteraf, omdat hun kinderen konden zien hoe bonen groeien! Deze ervaring is natuurlijk ontzettend educatief en leert kinderen (en grote mensen) eten meer te waarderen.

En zo ontstond het idee om mensen hun eigen voedsel te laten oogsten op zijn landgoed, vlakbij Spijkenisse. Inmiddels heeft boer Martin achter een perceel van ruim 3 hectare ingericht als Beleef het Eet het boerderij. Het perceel is omrand door adembenemende bloemenranden die je ook zeker wilt bekijken! Dat maakt een uitje naar Beleef het Eet het nog meer de moeite waard!

Een schoolreisje waarbij je de boer op gaat in de buurt van Spijkenisse!

Wist je dat veel kinderen denken dat groentes uit de supermarkt komen? Logisch, want meestal worden ze daar gekocht en dat is wat ze zien. Maar wortels een aardappelen groeien nou eenmaal niet in de winkel. En natuurlijk kun als docent jouw leerlingen alles vertellen over de oorsprong van ons voedsel. Maar wat als je de kinderen ook mee zou kunnen nemen naar een echte boerderij, waarbij zij zelf hun groentes mogen oogsten, bijenkasten kunnen bekijken en wilde bloemen mogen plukken? Dat kan bij de Beleef het Eet het Boerderij van boer Martin. Alle schoolkinderen uit Spijkenisse en omstreken zijn hier van harte welkom voor een onvergetelijk schooluitje bij Beleef het en Eet het boerderij!

Boer Martin heeft een leuk programma voor een educatief klassenuitje samengesteld. Op de boerderij mogen schoolkinderen namelijk zelf hun eigen eten oogsten. Laarzen aan en lekker met die handjes in de grond wroeten. Na het harde werken komen de kids weer terug naar de boerderij om even te pauzeren. Al zittend op de strobalen worden ze getrakteerd op een portie friet van de aardappels van de boerderij, plus een lekker glas drinken. De meester of juf kan vooraf of tijdens het klassenuitje vertellen over de rol van de bijen, honing en de groei van het gewas. En aan het einde van de dag mogen de kleine bezoekers een tas vol zelf geoogste groentes mee naar huis nemen. Het smakelijkste schooluitje dichtbij Spijkenisse!