Oogst je eigen voedsel in Barendrecht

Het leukste en meest leerzame uitje in de buurt van Barendrecht!

Wil jij een gezellig dagje weg met het gezin en lijkt het je leuk om eens iets anders te doen dan het bezoeken van een pretpark? Wat denk je van een educatief en actief uitje om nooit te vergeten? En dat ook nog eens in de buurt van Barendrecht? Breng dan eens een bezoek aan de belevenisboerderij van Beleef het en Eet het! Boer Martin nodigt je uit op zijn boerderij in de Hoeksche Waard, om zelf groentes te komen oogsten. Ja, dat lees je goed! Bij Beleef het en Eet het ga je zelf (ook kinderen), het land op en ervaar je met eigen ogen waar groentes die je normaal in de supermarkt koopt, werkelijk vandaan komen.

De groenten die je geoogst hebt mag je ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs mee naar huis nemen. Het avondeten is dus ook gelijk geregeld. Kom dus naar Beleef het en Eet het voor een onvergetelijk familie uitje, dichtbij Barendrecht. Vanaf half augustus tot begin november kun je elke zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 13.00 – 17.00 uur terecht. En wist je dat we van veel ouders horen dat hun kinderen meer groente eten sinds ze bij de boerderij van Beleef het en Eet het zijn geweest? Als dat geen winst is!

Het verhaal achter Beleef het Eet het

Het concept van Beleef het en Eet het is heel natuurlijk ontstaan. Boer Martin uit Strijen (niet ver van Barendrecht) teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel. Maar in 2014 kon hij de sperziebonen niet meer kwijt, dit kwam mede door de Ruslandboycot. De afnemer gaf aan dat hij ze dan maar moest onderploegen. Maar nee, daar wilde boer Martin niets van weten! En dus plaatste hij een oproep op zijn Facebookpagina, met de boodschap dat geïnteresseerde kosteloos een kist gratis bij hem mochten komen plukken. Een goede zet, want de post werd maar liefst 2600 keer gedeeld. Er kwamen heel wat volwassenen en kinderen bonen plukken. Ze kwamen overal vandaan, ook uit Barendrecht. Vervolgens kreeg hij van veel mensen bedankjes, omdat hun kinderen konden zien hoe groentes groeien!

Deze bewustwording is natuurlijk ontzettend waardevol en leert kinderen (en grote mensen) voedsel meer waarderen. En zo ontstond het idee om mensen hun eigen voedsel te laten oogsten tegen een kleine vergoeding. Inmiddels heeft boer Martin achter een perceel van ruim 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden. Deze randen zorgen ervoor dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen.

Als juf of meester van een basisschool in Barendrecht zijnde kun je kinderen veel leren over de oorsprong van ons voedsel. Denk bijvoorbeeld aan hoe groentes en gewassen groeien op het platteland en hoe ze uiteindelijk op ons bord belanden. Je kunt een presentatie geven of een filmpje laten zien, maar niets is natuurlijk leuker dan op pad te gaan en de kinderen zelf op een boerderij te laten ervaren waar de aardappelen die zij regelmatig eten nu écht vandaan komen! Schoolklassen zijn dan ook van hare welkom op onze Beleef het en Eet het boerderij. Dit leerzame klassenuitje is om nooit te vergeten! Met laarzen aan en een grote tas mee, gaan de leerlingen het land op om de gewassen zelf te oogsten.

Ook nemen ze een kijkje bij de bijenkasten. Daarna komen de kinderen weer terug naar de boerderij om lekker even uit te rusten. Op de strobalen genieten ze vervolgens van een lekker frietje en limonade. De meester of juf kan vooraf of tijdens het bezoek vertellen over de rol van de bijen en de groei van het gewas. Een bezoek met een educatief karakter dus! Zo zie je maar dat er voor kinderen genoeg te beleven valt in de omgeving van Barendrecht!