Oogst je eigen voedsel in Rotterdam

Een educatief dagje weg op een boerderij niet ver van Rotterdam!

Zou jij weleens in de schoenen (of laarzen) van een boer willen staan en willen ervaren hoe het is om groentes op het land te oogsten? Wil je weleens ruiken aan de oorsprong van ons voedsel? Hiervoor kun je terecht bij de Beleef het en Eet het boerderij van boer Martin, niet ver van Rotterdam. Deze enthousiaste boer nodigt je uit om zelf het land op te gaan en gewassen zoals aardappelen, uien, wortelen, rode bieten (kroten) en spruitjes te komen oogsten. Dit kan van half augustus tot begin november. De groenten die je zelf geoogst hebt mag je ook nog eens voor € 0,70 per kilo mee naar huis nemen. Het avondeten is dus ook gelijk geregeld.

Naast het oogsten van groentes kun je ook kennismaken met de bijenkasten die we hebben staan! Kom dus naar Beleef het en Eet het voor een onvergetelijk dagje weg dichtbij Rotterdam. En wist je dat we van veel ouders horen dat hun kinderen meer groente eten sinds ze bij de boerderij van Beleef het en Eet het zijn geweest? Reden genoeg om je laarzen aan te trekken en je richting boer Martin’s Beleef het en Eet het boerderij in de Hoeksche Waard te komen!

Van gewone boerderij naar activiteitenboerderij

Het verhaal achter Beleef het en Eet is zeker de moeite waard om te vertellen. Laten we even teruggaan naar 2014. Op een boerderij niet ver van Rotterdam, teelde boer Martin al jaren sperziebonen voor de groothandel. Toen kwam de Ruslandboycot en mede daardoor kon hij die heerlijke boontjes niet meer kwijt. Wat doe je dan? Onderploegen maar, zei de afnemer. Maar daar wilde boer Martin niets van weten! Hij besloot een oproep op zijn Facebookpagina te posten. Iedereen die dat wilde was welkom om een kist sperziebonen bij hem komen plukken. En die post bleek een groot succes! Er kwamen heel wat gezinnen bonen plukken in zijn land. Vervolgens kreeg hij van vele van hen bedankjes achteraf, omdat hun kinderen konden zien hoe bonen groeien! Deze ervaring is natuurlijk ontzettend educatief en leert kinderen (en grote mensen) eten meer te waarderen.

En zo ontstond het idee om mensen hun eigen voedsel te laten oogsten op zijn landgoed, vlakbij Rotterdam. Inmiddels heeft boer Martin achter een perceel van ruim 3 hectare ingericht als Beleef het Eet het boerderij. Het perceel is omrand door adembenemende bloemenranden die je ook zeker wilt bekijken! Dat maakt een uitje naar Beleef het Eet het nog meer de moeite waard!

Een smakelijk en leerzaam schoolreisje in de omgeving van Rotterdam?

Ben jij een schooldocent en ben je op zoek naar een onvergetelijk en leerzaam klassenuitje in de buurt van Rotterdam? Denk dan eens aan een bezoekje aan de Beleef het en Eet het Boerderij van boer Martin! Op deze prachtige activiteitenboerderij mogen schoolkinderen namelijk zelf hun eigen groenten oogsten. Denk aan wortels, aardappels of bijvoorbeeld bietjes! Laarzen aan en lekker met die handjes in de grond wroeten. En daarna het zelf geoogste eten ook nog eens mee naar huis mogen nemen!

Naast het oogsten nemen de kinderen ook een kijkje bij de bijenkasten. Na al die inspanning komen de kinderen weer terug naar de boerderij om lekker even uit te rusten. Op de strobalen genieten ze vervolgens van een vers zakje patat en heerlijke limonade. De docent kan vooraf of tijdens het bezoek vertellen over de rol van de bijen, honing en de groei van het gewas. Echt een uitje met de klas waar de kinderen nog lang over na zullen praten. Lijkt dit je wel wat? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op om een bezoek in te plannen. Alle schoolkinderen uit Rotterdam zijn van harte welkom bij de Beleef het en Eet het boerderij in de Hoeksche Waard!