Oogst je eigen voedsel in Papendrecht

Je eigen groentes oogsten in de buurt van Papendrecht!

Uitjes naar boerderijen en pluktuinen zijn steeds populairder bij gezinnen met én zonder kinderen! Niet vreemd, want we zijn ons steeds meer bewust van waar ons eten oorspronkelijk vandaan komt. Je koopt je groentes waarschijnlijk in de supermarkt, maar waar komt het eigenlijk echt vandaan? Weet jij bijvoorbeeld hoe rode kool er uit ziet op het land? Of weten jouw kids hoe en waar bietjes groeien? En ben jij je bewust van in welke tijd van het jaar de aardappels het beste geoogst kunnen worden? En heb jij weleens een verser dan vers frietje op, direct van de aardappels van de boerderij?  

Wie dit allemaal wil beleven en ervaren is van harte welkom op de boerderij bij Beleef het en Eet het. Op deze boerderij van boer Martin, in de buurt van Papendrecht krijgt namelijk jong en oud de unieke kans om zelf groenten te komen oogsten! Gewapend met laarzen en een tas, stap je het land op en ga je aan de slag. Stroop je mouwen op en oogsten maar! Een actief en vooral leerzaam dagje weg voor de hele familie, en dat allemaal vlakbij Papendrecht. Om de dag helemaal compleet te maken ga je ook nog eens weg met een goedgevulde, zelf geoogste zak gezond eten! 

Het verhaal achter Beleef het Eet het

Het concept van Beleef het en Eet het is heel natuurlijk ontstaan. Boer Martin uit Strijen (niet ver van Papendrecht) teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel. Maar in 2014 kon hij de sperziebonen niet meer kwijt, dit kwam mede door de Ruslandboycot. De afnemer gaf aan dat hij ze dan maar moest onderploegen. Maar nee, daar wilde boer Martin niets van weten! En dus plaatste hij een oproep op zijn Facebookpagina, met de boodschap dat geïnteresseerde kosteloos een kist gratis bij hem mochten komen plukken. Een goede zet, want de post werd maar liefst 2600 keer gedeeld. Er kwamen heel wat volwassenen en kinderen bonen plukken. Ze kwamen overal vandaan, ook uit Papendrecht. Vervolgens kreeg hij van veel mensen bedankjes, omdat hun kinderen konden zien hoe groentes groeien!

Deze bewustwording is natuurlijk ontzettend waardevol en leert kinderen (en grote mensen) voedsel meer waarderen. En zo ontstond het idee om mensen hun eigen voedsel te laten oogsten tegen een kleine vergoeding. Inmiddels heeft boer Martin achter een perceel van ruim 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden. Deze randen zorgen ervoor dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen.

Op zoek naar een leuk en leerzaam klassenuitje, niet ver van Papendrecht?

Als juf of meester van een basisschool in Papendrecht zijnde kun je kinderen veel leren over de oorsprong van ons voedsel. Denk bijvoorbeeld aan hoe groentes en gewassen groeien op het platteland en hoe ze uiteindelijk op ons bord belanden. Je kunt een presentatie geven of een filmpje laten zien, maar niets is natuurlijk leuker dan op pad te gaan en de kinderen zelf op een boerderij te laten ervaren waar de aardappelen die zij regelmatig eten nu écht vandaan komen! Schoolklassen zijn dan ook van hare welkom op onze Beleef het en Eet het boerderij.

Dit leerzame klassenuitje is om nooit te vergeten! Met laarzen aan en een grote tas mee, gaan de leerlingen het land op om de gewassen zelf te oogsten. Ook nemen ze een kijkje bij de bijenkasten. Daarna komen de kinderen weer terug naar de boerderij om lekker even uit te rusten. Op de strobalen genieten ze vervolgens van een lekker frietje en limonade. De meester of juf kan vooraf of tijdens het bezoek vertellen over de rol van de bijen en de groei van het gewas. Een bezoek met een educatief karakter dus! Zo zie je maar dat er voor kinderen genoeg te beleven valt in de omgeving van Papendrecht!