Oogst je eigen voedsel in Ridderkerk

Je eigen groentes oogsten in de buurt van Ridderkerk!

Uitjes naar boerderijen en pluktuinen zijn steeds populairder bij gezinnen met én zonder kinderen! Niet vreemd, want we zijn ons steeds meer bewust van waar ons eten oorspronkelijk vandaan komt. Je koopt je groentes waarschijnlijk in de supermarkt, maar waar komt het eigenlijk echt vandaan? Weet jij bijvoorbeeld hoe rode kool er uit ziet op het land? Of weten jouw kids hoe en waar bietjes groeien? En ben jij je bewust van in welke tijd van het jaar de aardappels het beste geoogst kunnen worden? En heb jij weleens een verser dan vers frietje op, direct van de aardappels van de boerderij?  

Wie dit allemaal wil beleven en ervaren is van harte welkom op de boerderij bij Beleef het en Eet het. Op deze boerderij van boer Martin, in de buurt van Ridderkerk krijgt namelijk jong en oud de unieke kans om zelf groenten te komen oogsten! Gewapend met laarzen en een tas, stap je het land op en ga je aan de slag. Stroop je mouwen op en oogsten maar! Een actief en vooral leerzaam dagje weg voor de hele familie, en dat allemaal vlakbij Ridderkerk. Om de dag helemaal compleet te maken ga je ook nog eens weg met een goedgevulde, zelf geoogste zak gezond eten! 

Het ontstaan van Beleef het en Eet het!

Het verhaal achter Beleef het en Eet is zeker de moeite waard om te vertellen. Laten we even teruggaan naar 2014. Op een boerderij niet ver van Ridderkerk, teelde boer Martin al jaren sperziebonen voor de groothandel. Toen kwam de Ruslandboycot en mede daardoor kon hij de bonen niet meer kwijt. Wat doe je dan met al die sperziebonen? Onderploegen, zei de afnemer. Maar daar wilde boer Martin niets van weten! Hij besloot een oproep op zijn Facebookpagina te posten. Iedereen die dat wilde kon gratis een kist sperziebonen bij hem plukken. En die post bleek een groot succes! Er kwamen heel wat volwassenen en kinderen bonen halen op de boerderij. Vervolgens kreeg hij van veel bezoekers bedankjes, omdat hun kinderen konden zien hoe sperziebonen groeien! Deze bewustwording is natuurlijk ontzettend mooi en leert kids (en hun ouders) eten meer waarderen.

En zo ontstond het idee om mensen hun eigen voedsel te laten oogsten op zijn boerderij, vlakbij Ridderkerk. Inmiddels heeft boer Martin achter een perceel van ruim 3 hectare ingericht als een kleine boerderij. Het perceel is omrand door prachtige bloemen die ook zeker de moeite waard zijn om te bewonderen en misschien wel te plukken!

Een schoolreisje waarbij je de boer op gaat in de buurt van Ridderkerk!

Wist je dat veel kinderen denken dat groentes uit de supermarkt komen? Logisch, want meestal worden ze daar gekocht en dat is wat ze zien. Maar wortels een aardappelen groeien nou eenmaal niet in de winkel. En natuurlijk kun als docent jouw leerlingen alles vertellen over de oorsprong van ons voedsel. Maar wat als je de kinderen ook mee zou kunnen nemen naar een echte boerderij, waarbij zij zelf hun groentes mogen oogsten, bijenkasten kunnen bekijken en wilde bloemen mogen plukken? Dat kan bij de Beleef het Eet het Boerderij van boer Martin. Alle schoolkinderen uit Ridderkerk en omstreken zijn hier van harte welkom voor een onvergetelijk schooluitje bij Beleef het en Eet het boerderij!

Boer Martin heeft een leuk programma voor een educatief klassenuitje samengesteld. Op de boerderij mogen schoolkinderen namelijk zelf hun eigen eten oogsten. Laarzen aan en lekker met die handjes in de grond wroeten. Na het harde werken komen de kids weer terug naar de boerderij om even te pauzeren. Al zittend op de strobalen worden ze getrakteerd op een portie friet van de aardappels van de boerderij, plus een lekker glas drinken. De meester of juf kan vooraf of tijdens het klassenuitje vertellen over de rol van de bijen, honing en de groei van het gewas. En aan het einde van de dag mogen de kleine bezoekers een tas vol zelf geoogste groentes mee naar huis nemen. Het smakelijkste schooluitje dichtbij Ridderkerk!