Over ons

Over ons

Over Beleef het en Eet het

Het idee voor Beleef het en Eet het is ontstaan uit een slechte ervaring in 2014. Boer Martin: “Ik teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel, naar volle tevredenheid. In 2014 kon ik ze, mede door de Ruslandboycot, niet meer kwijt. De afnemer gaf aan dat ik ze maar moest onderploegen. Nu ben ik geen boer geworden om mijn gewas onder te ploegen, dus ik plaatste een oproep op Facebook voor mijn vrienden om een kist gratis bonen te komen plukken.” Deze oproep van boer Martin was niet zonder succes. De post werd maar liefst 2600 keer gedeeld. Er kwamen heel veel volwassenen en kinderen bonen plukken. “Ik kreeg toen van heel veel mensen bedankjes, omdat ik hun kinderen had laten zien hoe sperziebonen groeien, dat hadden ze nog nooit gezien! Kinderen van 12 jaar kunnen je alles over computers vertellen, maar ze weten niet waar hun eten vandaan komt. Daar wil ik nu verandering in aan gaan brengen, door de mensen hun eigen voedsel te laten oogsten tegen een kleine vergoeding van € 0,70 per kg.”

Groenten, bloemenranden en honing
Boer Martin heeft achter de boerderij een perceel van ruim 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij. Het perceel is in 5 even grote delen verdeeld. Daar worden aardappelen, uien, wortelen, rode bieten (kroten), pompoenen, sperziebonen, en rode en witte kool geteeld. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden van 15 meter breed. Alle percelen van boer Martin hebben zo’n bloemenrand, alleen zijn ze op de andere percelen 3 meter breed. Deze randen zorgen er voor dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen. Ook zijn de bloemenranden zeer functioneel bij de luizenbestrijding. De natuurlijke vijanden van de luizen houden zich er schuil en zwermen uit over het perceel op zoek naar luizen. Zodoende hoeft boer Martin geen milieubelastende middelen te gebruiken om de luizen te bestrijden.

In de bloemenranden staan meerdere bijenkasten. De honing is te koop in de kraam. Ook bakken ze er een heerlijk vers frietje, gemaakt van eigen aardappelen. Zittend op de strobalen kun je van het prachtige uitzicht genieten met een kopje koffie, thee of limonade. Vanaf half augustus tot eind oktober kun je elke zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 13.00 – 17.00 uur bij Beleef het en Eet het terecht.

Scholen kunnen ook van maandag t/m vrijdag terecht (op afspraak). Neem contact op voor meer informatie.