Over ons

Boer Martin de Ruiter

Over Beleef het en Eet het

Het idee voor Beleef het en Eet het is ontstaan in 2014. Boer Martin uit de Hoeksche Waard teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel. In 2014 kon hij ze, mede door de Ruslandboycot, niet meer kwijt. De afnemer gaf aan dat hij de sperziebonen maar moest onderploegen. Maar Martin is geen boer geworden om zijn gewas onder te ploegen! En dus plaatste hij op zijn Facebookpagina een oproep om een kist gratis bonen te komen plukken op zijn boerderij in Strijen. De post van boer Martin was niet zonder succes. Het bericht werd maar liefst 2600 keer gedeeld en er kwamen heel veel volwassenen en kinderen bonen plukken.

Boer Martin vertelt: “Ik kreeg toen van heel veel mensen bedankjes, omdat ik hun kinderen had laten zien hoe sperziebonen groeien, dat hadden ze nog nooit gezien! Kinderen van 12 jaar kunnen je alles over computers vertellen, maar ze weten niet waar hun eten vandaan komt. Daar wil ik nu verandering in aan gaan brengen, door de mensen hun eigen voedsel te laten oogsten tegen een kleine vergoeding van € 0,70 per kg.”

En zo ontstond Beleef het en Eet Het!

Na dit grootse succes besloot Boer Martin op zijn boerderij een perceel van ruim 3 hectare ingerich te richten als een soort mini-boerderij. Daar worden aardappelen, uien, wortelen, rode bieten (kroten), pompoenen, sperziebonen, en rode en witte kool geteeld. En iedereen mag hier langskomen om zelf groenten te oogst. Gezinnen, schoolklassen, volwassenen, iedereen is welkom!

Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden van wel 15 meter breed. Alle percelen van boer Martin hebben zo’n bloemenrand, alleen zijn ze op de andere percelen 3 meter breed. Deze randen zorgen ervoor dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen. Ook zijn de bloemenranden zeer functioneel bij de luizenbestrijding. De natuurlijke vijanden van de luizen houden zich er schuil en zwermen uit over het perceel op zoek naar luizen. Op die manier hoeft boer Martin geen milieubelastende middelen te gebruiken om de luizen te bestrijden.

In de bloemenranden staan meerdere bijenkasten en de overheerlijke honing is te koop in de kraam. Regelmatig wordt er ook verse friet gebakken, gemaakt van eigen aardappelen! Wie komt er proeven?

Openingstijden

Zittend op de strobalen kun je van het prachtige uitzicht genieten met een kopje koffie, thee of limonade. Vanaf half augustus tot begin november kun je elke zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 13.00 – 17.00 uur bij de Beleef het en Eet het boerderij terecht. De groentes die je oogst mag je voor slechts € 0,70 per kilo mee naar huis nemen.

Scholen

Scholen kunnen ook van maandag t/m vrijdag terecht (op afspraak). Neem contact op voor meer informatie.
Contact opnemen