Gewokt, gestampt, gegratineerd of geroerbakt

  • 20 jul 2018
Gewokt, gestampt, gegratineerd of geroerbakt

Spruitjes zijn een voedzame en veelzijdige groente. Er zit veel vitamine C en K in spruitjes en ze bevatten veel antioxidanten. De zwavel in spruitjes helpt ook om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Spruitjes kunnen op verschillende manieren bereid worden en hebben niet veel ingrediënten nodig om de smaak naar buiten te laten komen. Als je wilt weten hoe je spruitjes op verschillende manieren kan bereiden volg dan de volgende stappen.

Gekookte spruitjes

Ingrediënten

  • 1 kg. spruitjes
  • 1 tl. zout
  • ¼ tl. peper
  • 2 el. boter

Bereidingswijze

  • Breng een pan met water aan de kook. Doe er een snufje zout bij.
  • Was ondertussen de spruitjes onder de kraan. Haal eventuele gele blaadjes van de spruitjes.
  • Doe de spruitjes in het kokende water en kook ze gedurende 10-15 minuten.Kook ze tot ze zacht zijn – als ze klaar zijn zou je er met een vork in moeten kunnen prikken.
  • Giet de spruitjes af en breng ze op smaak. Doe er 1 tl. zout, 1 tl. peper en 2 el. boter bij. Eet ze als ze nog warm zijn.

Gesauteerde spruitjes

Ingrediënten

  • 1 kg. spruitjes
  • 1/4 kopje olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 el. citroensap

Bereidingswijze

  •  Was de spruitjes onder een koude stromende kraan en verwijder gele blaadjes als die eraan zitten. Snijd de spruitjes dan door midden vanaf de stronk en maak een sneetje van ruim 1 cm. lang in de stronk. Dit zorgt ervoor dat de warmte goed in de spruitjes kan doordringen.
  • Breng ¼ kopje olijfolie aan de kook in een pan op een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is voor alle gehalveerde spruitjes.
  • Doe de spruitjes in de pan met de platte kant naar beneden en breng ze op smaak met peper en zout.
  • Sauteer de spruitjes door ze aan een kant ongeveer 5 minuten te bakken totdat ze goudbruin zijn. Dan draai je ze om.
  • Schenk 1/3 kopje water in de pan en maak het koken van de spruitjes af. Het water moet de gehele bodem van de pan bedekken. Kook de spruitjes totdat het vocht verdampt is en de spruitjes gaar zijn. Sprenkel 2 el. citroensap over de spruitjes heen en dien ze op als ze nog warm zijn.

Spruitjes uit de oven

Ingrediënten

  • 1 kg. spruitjes
  • 3 el. olijfolie
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Was de spruitjes onder een stromende koude kraan en verwijder gele blaadjes als die eraan zitten. Snijd daarna de stronken eraf zodat ze sneller gaar worden.
  • Breng de spruitjes op smaak in een kom. Besprenkel ze met 3 el. olijfolie, ¾ tl. zout en ½ tl. peper.
  • Hussel de spruitjes zodat ze allemaal bedekt zijn met de olijfolie, peper en zout.Leg ze naast elkaar in een bakpan. Zorg ervoor dat ze allemaal de bodem van de pan aanraken, dan kunnen ze de smaken goed opnemen en worden ze gelijkmatig gebakken.
  • Laat de spruitjes 35-40 minuten in de oven bakken of totdat ze zacht zijn. Kijk na een half uur even of ze al zacht zijn door er met een vork in te prikken. Schud de pan af en toe zodat de spruitjes gelijkmatig gebakken worden.
  • Dien ze op. Sprenkel het resterende zout (¼ tl.) op de spruitjes en eet ze als ze nog warm zijn.

Gestoofde spruitjes

Ingrediënten

  • 1 kg. spruitjes
  • 2 el. boter
  • 1 tl. zout
  • 1 fijngehakt teentje knoflook

Bereidingswijze

Breng een pan met water aan de kook op het fornuis. Doe een snufje zout in het water en wacht een paar minuten totdat het water kookt.

Was de spruitjes onder een koude stromende kraan en haal er eventuele gele blaadjes af.

Snijd de spruitjes doormidden van bovenaf tot aan de stronk. Maak een incisie van ruim een cm. lang in de onderkant bij de stengel.

Kook de spruitjes gedurende 5-10 minuten totdat ze zacht beginnen te worden.Giet ze dan af.

Doe 2 el. boter, 1 tl. zout en 1 fijngehakt teentje knoflook in een pan. Wacht 1-2 minuten totdat de ingrediënten opgewarmd zijn en totdat de knoflook lekker begint te ruiken.

Kook de spruitjes gedurende 3-5 minuten of totdat ze bruin worden. Roer voorzichtig zodat de spruitjes zich goed vermengen met de andere ingrediënten. Als de pan te droog wordt voeg dan nog 1 el. boter toe.

Tip: Sauteren is een snelle kookmethode dat lijkt op roerbakken, maar met een kleine hoeveelheid vet om de spruitjes bruin te bakken en om ze vanbinnen gaar te krijgen. Snel en gezond!