Dit jaar zit de Frieslander in de grond

  • 20 Jul 2024
Dit jaar zit de Frieslander in de grond

Over aardappels hoef je je geen zorgen te maken als je er te veel van hebt. Omdat aardappels lang houdbaar blijven, kun je ze in de juiste omstandigheden vele maanden bewaren. Als je aardappels beginnen te rotten of er uitlopers ontstaan, is dit een duidelijk teken dat je ze op de verkeerde manier bewaart. De volgende informatie over het bewaren van aardappels kan je helpen besparen op boodschappen en afval verminderen doordat je je aardappels voor langere tijd op kunt slaan.

Bewaren

Droog de aardappelen. Leg de aardappels op een koele, donkere plek op een laag kranten neer. Na twee weken zal de schil dikker en droog geworden zijn. Door de aardappels te laten drogen kun je ze langer bewaren. Borstel alle grote klonten modder van de schil van de aardappels af. Weersta de neiging om je aardappels schoon te spoelen voordat je ze bewaart. Vochtigheid kan er namelijk voor zorgen dat de opgeslagen aardappels gaan rotten.

Sorteer de aardappelen. Verwijder alle aardappels waarvan de schil kapot of beschadigd is. Deze moet je direct gebruiken in plaats van ze te bewaren.

Leg de aardappels in lagen neer in manden of opbergdozen met ventilatiegaten.Leg krantenpapier tussen de verschillende lagen aardappels. Bedek de bovenste laag aardappels ook met kranten. Het krantenpapier voorkomt dat er licht bij de aardappels komt. Licht kan er namelijk voor zorgen dat de aardappels groen worden, waardoor ze oneetbaar worden. Licht kan er tevens voor zorgen dat er uitlopers ontstaan, waardoor de aardappels minder lang bewaard kunnen worden.

Bewaar de aardappels op de juiste temperatuur. Aardappels kunnen langdurig bewaard worden bij een temperatuur van tussen de 2 en 4 °C. Een koele, donkere ruimte zoals een kelder is een goede plek om je aardappels te bewaren. Een koelkast is daarvoor te koud.

Controleer de aardappels van tijd tot tijd. Controleer om de paar weken de aardappels en haal de aardappels weg die beginnen te rotten. Een rottende aardappel zal alle andere aardappels die eromheen liggen aantasten. Door de rottende aardappel snel weg te halen voordat deze de kans krijgt om de andere aardappels te infecteren verleng je de levensduur van je voorraad aardappels.

Poot de resterende aardappels in het voorjaar in je tuin. Als je wanneer het voorjaar wordt nog aardappels in voorraad hebt, dan kun je deze poten zodat je dit jaar opnieuw aardappels kunt verbouwen in je tuin.

Tip: Zorg ervoor dat je je aardappels niet in de buurt van fruit bewaart. Appels, peren, bananen en andere fruitsoorten produceren namelijk etheen. Dit gas zorgt ervoor dat je aardappels sneller rijp worden en er uitlopers (kiemen) ontstaan.

Bereiden

Koken

Over het algemeen kook je aardappelen in 20 à 25 minuten met wat zout gaar. Maar licht er ook aan hoe groot ze zijn. Snijd grote aardappels in tweeën of in vieren, en kleine aardappels heel. Zorg er dus voor dat alle aardappels even groot zijn. Anders is de ene aardappel gaar en de andere niet. Om te kijken of ze gaar zijn, prik je er gemakkelijk met een vork erin dan zijn ze gaar.

 

Bakken

Als je aardappelen wilt bakken. Schil de aardappels snijd ze in parten of plakken. Kook de partjes of plakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten met een beetje zout. De aardappelen moeten stevig blijven. Laat ze goed uit lekken op keuken papier of een schone thee doek, En dep ze droog. Verhit in een koekenpan een klontje boter. En bak de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bruin.

Poffen

Natubalans Frieslander aardappelen zijn gemakkelijk te poffen op de barbecue. Was de aardappelen schoon, de aardappelen in ±30 min. gaar. Wanneer u de aardappelen 15 min. voorkookt kunt u ze in ±10 min. gaar poffen. Serveer de aardappelen met een fris sausje naar keuze bijvoorbeeld yoghurt- of knoflooksaus.